Wat Zijn Meridianen

Meridianen voor begrippen uitgelegd

Meridianen zijn de energiebanen in je lichaam

Meridianen vervoeren chi (ook wel qi of ki genoemd), wat een ander woord is voor energie. Net zoals het bloed door vaten wordt gepompt en lymfe het lymfenetwerk gebruikt, heeft chi haar eigen systeem, de meridianen.

Meridianen hebben een begin- en een eindpunt en lopen over in andere meridianen. Op bepaalde plekken kun je de energie in je meridianen goed voelen. Soms vergt dit enige training, omdat we nu eenmaal niet gewend zijn om dit te doen. In de oosterse landen kent men niet anders, maar ook in het westen begint deze zienswijze aardig normaal te worden. Veel problemen met de gezondheid kunnen behandeld worden via de meridianen

Wat handig is, is dat meridianen een naam hebben. Bijvoorbeeld: longmeridiaan of maagmeridiaan. Dit maakt het makkelijker om problemen op te sporen en te behandelen. Acupunten liggen ook in deze meridianen en hebben ook alle hun eigen aanduiding.  Bijvoorbeeld “Grote Doorgang” (3e punt op de levermeridiaan) of “De Borrelende Bron” (1e punt op de niermeridiaan). Deze laatste wordt gebruikt in Tai Chi, waarbij je energie vanuit de borrelende bron omhoog trekt.

De twee grote meridianen, de “Ren Mai” (Conceptievat) en de “Du Mai” (Gouverneursvat) worden ook veel gebruikt in meditatie en helende tai chi. Je volgt dan de energie die aan voorkant van je lichaam naar beneden stroomt (Ren Mai) en aan de achterkant naar boven (Du Mai).

 

Reacties gesloten.