Vrije Radicalen zijn Schadelijk voor cellen?
Ja, vrije radicalen zijn schadelijk voor cellen. Dat is mijn conclusie. In mijn onderzoek naar wat vrije radicalen nu eigenlijk zijn ben ik tot deze conclusie gekomen. Vrije radicalen komen vrij tijdens de normale verbrandingsprocessen in ons lichaam. Bij elke ademteug begint dat al, laat staan als we gaan sporten of iets dergelijks. Dan gaat dat proces nog sneller. Oke, we hebben deze radicalen dus allemaal in ons lichaam, maar het schijnt dat we ze ook nodig hebben, tja…
Echter, een teveel aan radicalen veroorzaakt schade in het lichaam.
Die vreemde radicalen kunnen allerlei niet gewenste processen op gang brengen die schade doen aan ons lichaam en dat willen we liever niet, toch? Door hun grote reactiviteit kunnen afzonderlijke radicalen veranderingen aanbrengen in honderden tot duizenden moleculen. De cellen raken beschadigd…
vrije radicalen zijn schadelijk voor cellen
Ik heb er nooit bij stil gestaan, maar ik lees dat zuurstof ook een radicaal is. En omdat we zuurstof inademen, komen zeer vervelende zuurstofgebaseerde radicalen (zoals het superoxide en hydroxylradicaal) veel in ons lichaam voor. Deze radicalen zijn ook zeer reactief. Hierdoor komt het dat er verschillende nevenreacties ontstaan. Denk aan DNA beschadiging en CELveroudering!
DNA Beschadiging
Cel Veroudering
Ernstige vormen van DNA-beschadiging leiden tot mutaties die de celcyclus negatief kunnen beïnvloeden en zelfs kanker kunnen veroorzaken. Klinkt allemaal erg beangstigend nietwaar? Kortom, vrije radicalen zijn schadelijk voor cellen! Ik ben nog niet klaar…
Zo zijn vrije radicalen betrokken bij leverbeschadiging, die door alcohol is veroorzaakt.
Misschien is het belang van vrije radicalen zelfs belangrijker dan de negatieve invloed van alcohol zelf.
Verder zijn radicalen in sigarettenrook ook betrokken bij de ontwikkeling van emfyseem.
Maar kunnen we hier dan niets tegen doen? Kunnen we onszelf hier tegen beschermen?
Jawel, we zijn niet verloren…
Natuurlijke Bescherming Tegen Vrije Radicalen
Ons lichaam heeft een aantal mechanismen ontwikkeld om celbeschadiging te repareren en om de schadelijke invloed van radicalen te minimaliseren. Speciale enzymen (b.v. superoxidedismutase, katalase, glutathionperoxidase en glutathionreductase) zijn zeer belangrijk voor de celbescherming. Deze enzymen hebben dan wel mineralen als seleen, zink, mangaan en koper nodig om hun werk goed te doen.
ANTIOXIDANTEN
Antioxidanten en bescherming tegen radicalen
Verder spelen ook antioxidanten een sleutelrol bij deze beschermingsmechanismen.
Een antioxidant kan schadelijke vrije radicalen neutraliseren. De meeste antioxidanten doen dit door met de vrije radicalen een “relatie” aan te gaan, waardoor ze onschadelijk worden.
Levensmiddelen
In de levensmiddelenindustrie wordt hier ook gebruik van gemaakt. Antioxidanten worden toegevoegd aan levensmiddelen, cosmetica, kunststoffen en diverse andere producten om de oxidatie door zuurstof uit de lucht tegen te gaan. Hierdoor wordt de houdbaarheid verlengd.
Voorbeelden van antioxidanten in voeding zijn vitamine C, vitamine E en citroenzuur. Daarnaast zijn bepaalde mineralen zoals seleen, chroom en zink belangrijk omdat ze deel uitmaken van enzymen die als antioxidant werken.
En dit zou je nooit zelf bedenken ,maar ook urinezuur werkt in het lichaam als antioxidant, jawel! Fijn te weten.
Voedingssupplementen
Antioxidanten zijn dus belangrijk voor een gezonde stofwisseling van het lichaam en zijn in alle cellen aan te treffen. Te weinig echter om ons lichaam voldoende te beschermen. Niet voor niets dat er vele supplementen op de markt aangeboden worden. Ondanks dat er vaak gezegd wordt dat we voldoende voeding uit ons voedsel halen, lijkt het erop dat we toch meer nodig hebben dan dat. Ik gebruik zelf al jaren extra voedingssupplementen, omdat ik me dan wel degelijk veel beter voel.
Kunnen we zelf geen antioxidanten aanmaken?
Diverse fabrikanten verkopen voedingssupplementen met antioxidantia. Deze middelen zijn al algemeen bekend. Zou het echter niet mooier zijn als ons lichaam zelf weer genoeg antioxidanten aan zou maken?
Nrf2 Activatie
Een nieuw tijdperk gaan we tegemoet, waarin dit mogelijk is. Hier wil ik dan de nieuwe wetenschap “Nutrigenomica” introduceren. Nutrigenomica zorgt ervoor dat we ons kunnen beschermen door onze eigen lichaamsprocessen. De nieuwe wetenschap Nutrigenomica maakt het mogelijk om via voeding (nutriënten) de cellen (genomica) zelf weer antioxidanten aan te laten maken. Hierdoor herstelt het lichaam zich vele vele malen sneller dan het innemen van een antioxidant. Men spreekt dan van Nrf2 activatie. Bekijk de film…
Kitty Veuger
Mijn YouTubekanaal:
youtube.com/zenenzin
Facebook:
facebook.com/zenenzin/
Nutrigenomica Producten:
kittyveuger.nl.lifevantage.com/science/
* Bronnen:
Wikipedia
wikipedia.org/wiki/Radicaal_(scheikunde)
wikipedia.org/wiki/Antioxidant