Aikido – Kunst Van Het Niet Vechten

aikido-samen-bewegen-zenenzin

Aikido Kunst van het Niet Vechten
Mensen reageren vaak alsof aikido om vechten gaat. Dat vind ik wel grappig, maar niets is minder waar. En omdat ik aikido graag beoefen, wil ik in het kort graag uitleggen wat deze “Kunst van het niet vechten” inhoudt.

Ja, we kunnen onszelf verdedigen.
Ja, we gebruiken technieken om een situatie te beheersen.

Maar in deze vorm van martial art gaat het niet alleen over zelfverdediging en gebruik maken van technieken. En het gaat al helemaal niet over vechten! Aikido staat niet voor niets bekend als de “Kunst van het niet vechten”.

taikido-respect-zenenzin

Aikido is noemt men wel een vechtkunst, maar ik spreek liever van krijgskunst. Deze vorm van martial art is gestoeld op de filosofie van eenheid, men noemt dat ook wel “de zachte manier”. Het is de kunst om geen schade aan een partner te veroorzaken. Benader de ander met respect en liefde.
Om aikido te beoefenen hebben we een goede relatie met onszelf en onze partner nodig. We moeten goed luisteren. Luister naar wat er is! Niet alleen in woorden, maar in actie of geen actie. Voel de energie, voel de intentie. Als je luistert kun je meebewegen en je eigen centrum behouden.

Behoud van eigen centrum


Behouden van het centrum is belangrijk. Dit is onze identiteit. We moeten centreren. Dat betekent dat we in evenwicht zijn. Focus op ons eigen centrum en wees aanwezig. Heel zijn. Wees hier en nu!. Dit is krachtig.

in-balans-aikido-zenenzin

Om zo’n staat van zijn te behalen moeten we onze interne focus gebruiken om te concentreren. Van hier uit kun je verbinding maken met de ander en ontstaan er mooie vormen van harmonie.
Omdat men vanuit deze harmonie beweegt lijken ze meer op dansbewegingen. Als men naar een demonstratie kijkt, lijkt het soms ook onecht. Het lijkt erop of de aanvaller het “spelletje meespeelt”. De aanvaller is echter alleen bezig om in zijn eigen centrum te blijven.
Om samen deze kunst te beoefenen leer je dus in je eigen centrum te blijven. De bewegingen die samen met een partner ontstaan geven je een gevoel van “flow”. Als je dit een keer hebt ervaren wil je dit altijd.

aikido-samen-bewegen-zenenzin

Heerlijk samen bewegen!

Meer informatie over aikido: http: ASVD Budo Dronten
Dutch Aikikai Foundation: http: Dutch Aikiai Foudation
Aikido Nederland: http: aikidonederland.nl

Deze post werd verstuurd in .

Reacties gesloten.