Bodyscan Meditatie – Lichaamsscan Meditatie


Dit is een voorbeeld van een body scan of lichaamsscan meditate.

Wat is een body scan of lichaamsmeditatie


In deze vorm van meditatie ga je met je aandacht naar de verschillende delen van je lichaam. Het is een begeleide meditatie. Dat wil zeggen dat je luistert naar een stem die je begeleidt in deze meditatie. Een body scan meditatie wordt gewoonijk via een logische volgorde gedaan. Van boven naar beneden, dus via je hoofd naar je voeten of van beneden naar boven, via je voeten naar je hoofd. Ik vind het zelf prettig om met het hoofd te beginnen, omdat ik dan direct een gevoel van rust ervaar.

Waarom doe je een body scan meditatie


De body scan meditatie is erg gemakkelijk te volgen. Omdat je door naar de stem te luisteren je aandacht gemakkelijk naar je lichaam kunt verplaatsen, kun je je lichaam goed voelen. Je voelt de energie van je lichaam in elk onderdeel wat aan bod komt. En hoe vaker je deze meditatie doet, hoe meer je voelt. Ik ervaar altijd een gevoel van groter zijn. Mijn lichaam wordt dan een grote energiebol en ik voel het gonzen binnen en buiten mijn lichaam. Dat is een zeer prettig gevoel. Ik ervaar ook dat er meer mogelijk is dan ik ooit had gedacht. Ook voel ik een diep respect voor al wat leeft en daarom ook voor mijzelf. Het lichaam is zeer intelligent, het repareert zichzelf. In deze meditatie kijk ik dan hoe het voelt en wat er verder gebeurt. Emoties komen vanzelf los en ik voel me dieper verbonden met alles.

Voor wie is deze vorm van meditatie


In principe kan iedereen voordeel halen uit deze meditatie. Maar deze meditatie is zeker zeer geschikt voor mensen die beginnen met mediteren. Doordat je luistert naar een stem lijkt de tijd veel sneller te gaan. Er is geen stilte, zoals het gewone in stilte mediteren. Er is eigenlijk meer het luisteren. En doordat je luistert, gaat je aandacht vanzelf naar binnen. Het naar binnen keren van je aandacht is een krachtig instrument om jezelf te onderzoeken en te ontdekken. Ik vind een geleide body scan meditatie erg prettig en doe dit vaak. Het leidt even af van alle andere onrustige gedachten en toch gaat het diep naar binnen. De stem helpt mij ook te kalmeren en ik gebruik deze vorm van meditatie ook vaak om in slaap te vallen. Door naar een rustige prettige stem te luisteren als ik in bed lig val ik al gauw in slaap.

Uw e-mail bericht wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail velden zijn verplicht