Meditatie wat is dat
“Meditatie is niet zozeer alleen voor mensen die een klooster wonen. En ook niet alleen voor mensen die met spiritualiteit bezig zijn. Meditatie is eigenlijk altijd goed voor iedereen en ik zou dit Iedereen aanraden.” Dit heb ik geschreven in mijn artikel over ontspanning. In dit artikel wil ik meditatie nog eens uitlichten.
Er is natuurlijk al veel over meditatie geschreven en daar ben ik zeer blij mee, toch voel ik de behoefte om ook mijn interpretatie te geven. Ik hoop dat ik hiermee kan bijdragen mensen een positieve kijk op meditatie te geven en uit te nodigen zelf ook te gaan mediteren. Mediteren kan op zoveel manieren en er is altijd een manier die bij je past.
Dat meditatie ingewikkeld is en alleen maar voor spirituele mensen is weggelegd, is dus onzin! Je hoeft bijvoorbeeld geen vegetariër te zijn om te mediteren. Ook hoef je niet aangesloten te zijn bij een sekte of een of andere meditatie-club. Ook is meditatie geen vorm van aanbidding. Maar meditatie is niets anders dan een poging om bewust te zijn van het zelf. Zelfbewustzijn. In tegenstelling tot het passieve “zijn” echter, is meditatie een actieve vorm van bewustzijn. Je moet er dus wel wat voor doen! (Lees ook mijn artikel over zelfbewustzijn.)
Meditatie is een Werkwoord!
Er is dus wel degelijk werk aan de winkel om dat wat je doet meditatie te noemen. Jouw volle aanwezigheid wordt verwacht. Dit is ook meteen het meest lastigste stuk van meditatie. Voor iemand die voor het eerst begint met meditatie kan dit de reden zijn om het weer snel op te geven. Het lukt immers niet meteen om je te blijven concentreren en aanwezig te zijn. Gedachten dwalen al gauw alle kanten op en voor je het weet heb je een week werk verzet in je hoofd. Zoveel taken liggen op je te wachten en als je gaat mediteren moet dat ineens direct gedaan worden. Gevolg is, vermoeidheid, frustratie en onrust. Dus kappen met die onzin…
NEE, dat zou dus jammer zijn. Dit hoort bij het proces. Aanpassen is het toverwoord. Eigenlijk is het een goed teken dat dat gebeurt. Geef jezelf een compliment! Niks afstraffen. Maak het simpeler. Pas de oefening aan. Kijk naar het proces en blijf kijken, wat er ook gebeurt. Blijf doorgaan met zoeken naar wat bij jou past. Alles is namelijk goed! Het is jouw oefening. Het is jouw leerproces. Het is jouw beleving. Heb daar begrip voor. Er speelt zoveel binnenin je. Het is de moeite waard en het wacht op jouw aandacht.
Naar binnen keren
Je zou ook kunnen zeggen dat je met meditatie naar binnen keert. In onze maatschappij zijn we zo gewend aan prikkels van buiten, dat we bijna vergeten dat er binnen in ons ook een hoop leeft. Het is heel interessant te zien wat dat dan is! Misschien ontdek je wel super mooie dingen van jezelf. In jezelf kijken is weer eens wat anders dan de prikkels van buiten. Mijn ervaring is, dat je nooit genoeg krijgt van kijken naar wat er binnen in je leeft. Als je eenmaal je juiste ritme gevonden hebt met je meditatie, beleef je de meest spannende avonturen.
Men zegt vaak dat je je gedachten stil moet zetten en dat je dat dan meditatie noemt. In mijn opinie is dit niet zo. Gedachten zijn er nu eenmaal en je kunt ze niet eens stil zetten, ook al zou je willen. Wat wel kan, is om op een andere manier naar je gedachten te kijken. En ik denk dat daar de kracht van meditatie ligt. Het observeren van je gedachteprocessen maakt dat je van een afstand toekijkt. Je kijkt gewoon wat er gebeurt, zonder oordeel. Zonder oordeel! Ook een lastige 😉
Meditatie in de Praktijk
Hoe begin je dan met mediteren? Er zijn een paar stappen die je kunnen helpen om te beginnen met meditatie. En ook als je al meer ervaring hebt met meditatie heb je hier mogelijk wat aan.
De eerste stap is een ritme vinden. Het is belangrijk dat je je meditatie onderdeel laat uitmaken van je dagelijkse ritme. In het begin hoef je niet meteen uren te gaan mediteren, maar doe het wel elke dag. Al is het maar 5 minuten vlak voordat je uit je bed stapt. Zelfs 1 minuut of 30 seconden is al voldoende. Zoek voor jou het moment van de dag waarop je dit wilt doen. Doe dit minstens een week elke dag.
Voorbereiden op de Meditatie
Je zorgt ervoor dat je een moment voor jezelf hebt, waarin je ongestoord kunt mediteren. Je neemt je voor jezelf serieus te nemen en dit moment nuttig te gebruiken. Je zorgt ervoor dat je een prettige houding aanneemt. Het beste werkt het als je zittend mediteert, want dan geef je je lichaam meteen een signaal dat het alert moet zijn.
Als je liggend mediteert heb je dikke kans dat je weer in slaap valt. Wat ‘s avonds natuurlijk wel prettig is, maar niet handig als je je dag nog moet beginnen. Als je zittend mediteert, kun je in kleermakerszit zitten, maar je kan ook een stoel pakken. Ik zit meestal in kleermakerszit, dat geeft me een “ronder” gevoel. Het lijkt dan of ik beter in contact met mijn lichaam ben.
Ik gebruik een timer om me een seintje te geven wanneer ik een bepaalde tijd gemediteerd heb. Momenteel zet ik de timer standaard op 20 minuten. Maar vaak doe ik nog een rondje van 20 minuten, want die minuten zijn zo voorbij. Op mijn mobiel heb ik verschillende meditatie timers en ik kies waar ik op dat moment zin in heb. Variatie vind ik ook belangrijk. Als jij begint met mediteren, zet de timer dan op 5 minuten en speel hier vervolgens mee. Te lang? Terug naar 3 minuten. Gemakkelijk? Hup, 8 minuten…enzovoort.
De Meditatie
De meditatie zelf bestaat uit het observeren van wat er binnenin gebeurt. Als je de juiste houding gevonden hebt, ontspan je je. Je verlegt je aandacht vervolgens van buiten naar binnen. Het is niet perse nodig om je ogen te sluiten, maar als het je helpt je beter te concentreren sluit je je ogen. Vervolgens richt je je aandacht weer naar binnen. En observeert…
Ontspan jezelf en observeer. Voel wat je voelt… Hoor wat je hoort… Kijk wat je ziet… Kijk wat er gebeurt van binnen en onderzoek jezelf. Oordeel niet, observeer slechts. That’s it! Ga hier mee door. Als je merkt dat je aandacht afdwaalt, zeg dan: “Nee, naar binnen”. Hiermee geef je jezelf de opdracht om verder te gaan met mediteren. Maak het niet te zwaar, het is gewoon een grappig proces. Ik weet zeker dat je jezelf steeds leuker gaat vinden als je hier een poosje mee bezig bent.
Lees ook mijn artikel over ontspanning en doe de oefening: > > > https://zenenzin.nl/ontspanning
Ik ben benieuwd hoe het jou vergaat, dus als je dat zou willen vertellen waardeer ik dat zeer. Gebruik hiervoor het formulier hier op de pagina. En als je vragen hebt, laat het dan weten via kit@zenenzin.nl. Misschien ken je mensen die dit onderwerp ook leuk zouden vinden, voel je dan absoluut vrij om ze op dit artikel te wijzen.
Succes,
Kitty